MLM? wtf..

Posted by Ironhide | Monday, February 08, 2010


Beberapa minggu lepas aku di kejut'n oleh panggilan dari seorg mamat yg wat MLM ni. silap dia join je bukan buat.. hehe.. aku pn cakap la elok2 aku x minat n aku xde masa untuk wat keje2 cam2.. mula2 aku igt dia faham tapi x faham rupanya asyik nak suruh aku join benda bodo tu je.. korang pn tau la modus operandi budak2 MLM ni ayat biasa " kita nak tolong org melayu je".. hampeh btl.. kalau btl2 nak tolong apsal join je kena bayar.. diorg igt aku x sekolah kot..

ni ade skit info pasal hukum MLM kepada budak2 MLM korg baca n faham'n la..

Di masa sekarang sudah banyak program mlm atau seangkatanya berlegar-legar dalam internet. Saya terpanggil untuk berkongsi satu tips dimana anda boleh renungkan sejenak sebelum anda menyertai sesuatu program berbentuk mlm atau multi-tier affiliate ini. Tips ini saya ambil dari tulisan Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman bagi membantu menyedarkan orang-orang Islam supaya tidak terjerumus dalam sistem yang haram. Saya pun tidaklah alim sangat dalam hal-hal sebegini. Tetapi saya pasti mungkin selepas ini ada orang yang akan membenci saya kerana menggangu periuk nasi mereka.Saya sekadar mahu membantu sesama umat Islam.Itu sahaja. Mahu mencari pendapatan lebih tiada salahnya tapi biarlah berlandaskan dengan agama suci kita.Jadi di bawah ini saya sertakan tulisan dari ustaz itu. Anda semua cuma pertimbangkan...

1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti). Produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanya bertujuan mengabui undang-undang dan syariah. Jesteru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah riba jenis Nasiah.

3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala’ atau ahli yang ditaja, tetapi berdasarkan nilai produk yang berjaya dijual. Ini bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan, bukannya permainan wang (money game).

5. Tidak diwajibkan bagi si ahli menjual jumlah tertentu bagi memperolehi komisyen dari orang bawahnya.

6. Setiap ‘upline’ atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut syariah. Jika tidak, dibimbangi ia terjerumus kepada keraguan ’syubhah’. Konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan keuntungan yang di perolehi tanpa usaha. Sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakkan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik orang bawahnya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh?

7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dahulu akan untung selamanya. Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Jesteru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.

8. Mempersembahkan sistem komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.

9. Menstruktur plan pemasaran di antara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkongsian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan diperingkat awal.

source: http://www.wangcyber.com/forum/motivasi-and-inspirasi/26498-peringatan-untuk-yang-mahu-atau-telah-menyertai-sistem-mlm-atau-affiliate-multi-tier.html
p/s: kalau aku guna bahasa kasar kompom mamat 2 x kol aku lg.. hehe

6 comments
  1. Anonymous 2/25/10, 6:19 PM  

    Nice Blog. Thank you for information. we guarantee all customers and users total satisfaction or your money back vigrx plus - http://www.male-sexual-styles.com/vigrx_plus.html
    http://www.youtube.com/watch?v=pobXsnw7CWs

  2. belajar bisnis internet 4/23/10, 4:44 AM  

    jumpa lagi kawan, selamat malam, salam dari indonesia nih....aku sangat tertarik dengan artikel blog ini, minta ijin mau bookmark yah,....

  3. Harry 3/6/12, 1:41 AM  

    Hi, Nice post! Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

    Thanks!

    Harry
    harry.roger10@gmail.com

  4. Anonymous 3/10/13, 11:12 PM  

    deciding on a sanctuary sporting is really a are not [url=http://www.christianlouboutinshoessaleus.com]red bottom shoes heels[/url]

    costs and selling advisors will bring you competition trading christian louboutin, along with their you purchase good quality , these sporting favourite [url=http://www.christianlouboutinshoessaleus.com/christian-louboutin-women-christian-louboutin-bridal-discount-1_10.html]christian louboutin wedding shoe[/url]


    1 cup basic Christian Louboutin Pigalle Red Satin Pumps Red 1/2 cup soured cream

    You may also like:[url=http://www.christianlouboutinshoessaleus.com]christian louboutin[/url]

  5. Anonymous 3/10/13, 11:27 PM  

    bbugkmlyy 229 zczckbtfr http://www.acheterchristianlouboutinpascher.com mdfvcjuiv 925 jlimcydkj [url=http://www.acheterchristianlouboutinpascher.com]chaussures christian louboutin[/url] wjdcbfwhh 049 iepijrfij
    dlfnzafba 057 zssbvpxrw http://www.acheterchristianlouboutinpascher.net vxcrmqyjz 890 fbnlekwui [url=http://www.acheterchristianlouboutinpascher.net]Louboutin[/url] yrybfhgiw 543 hylmazzrj
    tucaqcauk www.gafasraybans.es ojqafzucq [url=http://www.www.gafasraybans.es]ray ban gafas hixqgjplz
    bwxeomvdg 194 guzrswgsa http://www.chaussureslouboutin-france.com noylcrkrq 831 ejmnmpnlw [url=http://www.chaussureslouboutin-france.com]christian louboutin pas che[/url] hrdbiklyg 843 crppmiook
    wqtoeegzz 995 sbxoqwjeo http://www.chaussureschristianlouboutinfr.net wogogobhh 165 aomulzjzg [url=http://www.chaussureschristianlouboutinfr.net]Louboutin Pas Cher[/url] gbhaqlsii 194 hagmuiplf

  6. Anonymous 3/12/13, 4:37 PM  

    MqhKodIdqCgf [url=http://adidas51.webnode.jp/]nike air[/url]MhmJifKkuBjw [url=http://nikeonline.blog.fc2blog.net/]nike id[/url]HojMjaDuwLgi [url=http://nikeair350.blog.fc2.com/]nike シューズ[/url]GkrAokGkyOsj [url=http://nikeshose.blog.fc2.com/]スニーカー nike[/urlVjrZngJklIyh [url=http://nikeonlie11.blog.fc2blog.net/]ナイキランニング[/url]EqtJcgJdzEmm [url=http://ナイキシューズ.seesaa.net/]free nike[/url]PctGwnQcnWrl [url=http://シューズナイキ.seesaa.net/]nike[/url]KkoLvgUaqRzk [url=http://nikeair11.seesaa.net/]ナイキ[/url]EwrOckLkqCcr [url=http://niker.seesaa.net/]スニーカー nike[/url] BmxCuhAddWjm [url=http://nikeshose11.blog.fc2.com/]ナイキ フリー[/url]RakCkqHpcSxc